Колір в інтер'єрі

Проаналізувати, як кольори які переважають в кімнаті впливають на емоційний стан людини. Встановити, як призначення кімнати впливає на її кольорову гаму.
Колір є однією з найважливіших характеристик всього того, що вловлює людське око, тому так необхідно, з особливою увагою, підходити до нього оформляючи інтер’єр, підбираючи дизайн для свого житла. Це допоможе відчувати себе вдома не тільки комфортно, але і дасть можливість оформити квартиру у відповідності з вашим смаком.
Відомі випадки, коли люди скаржилися на холод у приміщеннях, пофарбованих у блакитні або темно-зелені кольори, хоча температура в них була в межах норми. Після перефарбовування приміщень у світло-оранжеві і червоно-жовті тони невдоволення пропадало. Теплі кольори, як правило, викликають бадьорий настрій - їх дуже часто називають активними, холодні ж, навпаки, заспокоюють, їх називають пасивними. 

Велика інтенсивність кольору, що діє на людину тривалий час, стомлює зір, яскраве забарвлення набридає і дратує. Крім того, при синьому освітленні знижується гострота зору і швидкість зорового сприйняття, які підвищуються при жовтуватому і білому світі. З'ясовано, що в числі умов нормального функціонування людського організму важливу роль відіграє психофізіологічний вплив кольору. Результат таких дій зазвичай проявляється в різному ступені фізичного та емоційного стану, почуття бадьорості чи втоми, піднесення або пригнічення. Емоційність сприйняття відносно до кольору проявляється через його асоціативний вплив. Зв'язок певних явищ та предметів зі своїми характерними кольорами трансформувалася у свідомості людини у певні чуттєві відчуття, що виникають при сприйнятті кольору-символу .
Так, сонцевогонь - жовтий і червоний кольори - створювали відчуття тепла і стали "теплими", небо, повітря, лід - блакитні, сині кольори стали "холодними". На цій основі утворилися нові асоціації: радісний - сумний, легкий - важкий, гучний (звучний) - тихий, динамічний - статичний і т.д. Для цілеспрямованого використання кольору необхідно знати стійкі зв'язки між кольором і психологічною реакцією людини. У цьому аспекті встановлено ряд закономірностей - по перевазі колірного тону, за образною асоціативності кольорів, по гармонійності поєднань кольорів. Краще ставлення до певних кольорів помітно проявляється в різних вікових групах. У загальному вигляді для дітей кращі теплі кольори яскравою насиченості (чистий колір), для дорослих - холодні кольори середньої насиченості і більше змішані, для літніх - ахроматичні кольори пастельних тонів. 

В інтер'єрі житла може бути використана безліч різноманітних гармонійних колірних поєднань. Однак існує два основних композиційних прийому: тональний і контрастний.  кераміки, диванні подушки і т.д.) можуть бути іншого більш інтенсивного кольору. Ці предмети внесуть в інтер'єр яскраві колірні плями, не порушуючи загальної спокійній гармонії його домінуючих тонів. В інтер'єрі не повинно бути монотонності і одноманітності, необхідні хоча б незначні контрасти; відсутність їх також стомлює, як і зловживання дуже яскравими, насиченими кольорами і різкими контрастами. 
Кольори білий і сірий добре поєднується з жовтим, червоним і зеленим, тому їх можна  світлого блакитно-сірого кольору, а оббивка дивану і крісел того ж, але більш насиченого кольору. Декоративну тканину на вікна можна вибрати в тон стіни або, наприклад, білу з легким малюнком (блакитного тону); килим - світло-сірого кольору. Окремі предмети оздоблення, наприклад подушка на дивані і керамічна ваза на журнальному столику, помаранчеві. Якщо стіни зеленувато-сірі, то диван світло-зелений, килим цього ж, але більш насиченого кольору, декоративна тканина на вікнах в тон оббивки диван з малюнком жовтого кольору, крісла та подушки на дивані - жовті. Можна використовувати два близьких кольори і їх відтінки. Наприклад, стіни світло-жовті, диван коричневий, килим насиченого зеленого тону, декоративна тканина на вікні біла з жовтим малюнком. Такий прийом найчастіше застосовується в інтер'єрі житла, оскільки м'які поєднання близьких кольорів та їх відтінків і відсутність різких контрастів створюють спокійну, найбільш сприятливу для відпочинку і занять обстановку. 

Можна також використовувати одночасно обидва прийоми світлових сполучень - тональний і контрастний. Інтер'єр дитячої кімнати може бути заснований на контрастних поєднаннях жовтого, блакитного і червоного кольорів, які добре сприймаються дітьми. 
За пропозицією Польської академії наук колір стін, кімнат для дітей молодшого віку повинен бути теплих оранжево-жовтих відтінків; для дітей 10-14 років - різних відтінків зеленого кольору, а для старшокласників - блакитний або нейтрально світло-сірий. Для підлоги або килима слід вибрати блакитний, для деяких предметів меблювання червоний, а для фарбування стін жовті кольори. Колірну гаму загальної кімнати і спальні можна вирішити в м'яких, спокійних тонах - золотисто - жовтим, сріблясто-сірим, світло-помаранчевим, а кухні на основі поєднання світло-блакитного (стіни) і лимонно-жовтого (кухонні меблі) тонів. Близькі за тональністю і контрастні поєднання кольорів використовуються і в інтер'єрі тільки однієї, припустимо загальної, кімнати квартири. Якщо весь інтер'єр кімнати буде заснований на гамі сіро-блакитних тонів, то для того щоб виділити куточок відпочинку, слід застосувати контрастне поєднання кольорів, наприклад, блакитно-зеленого (дивану) і червоного (крісла). Дослідження показують, що зі спектральних кольорів найбільше втомлює сітківку ока фіолетово-синій, дещо менш - червоний і менш всіх - зелений колір. Забарвлення кухонь і оздоблення ванни і туалету можуть бути різноманітними і кольоровими. Приміщення, в яких знаходяться тривалий час, краще фарбувати в світлі неяскраві кольори, а прохідні приміщення - в насичені. 
Другий прийом заснований на поєднанні взаємно контрастних або, як їх ще називають, додаткових кольорів. Основними з них є наступні пари кольорів: жовтий і синій, червоний і блакитно-зелений; помаранчевий і синій; жовто-зелений і фіолетовий; пурпурний і зелений. Наприклад, стіни в кімнаті пофарбовані в світло-жовтий колір, а підлогу або килим синій. Оббивка для меблів обрана жовтого, а декоративна тканина на вікнах білого кольору з блакитним малюнком. Цей прийом зазвичай застосовується при оздобленні не всієї квартири, а тільки її деяких приміщень, наприклад дитячої кімнати.
При першому гармонія будується на поєднанні відтінків одного кольору (наприклад, блакитного) або за тональністю кольорів (жовтого та зеленого, жовтого та помаранчевого і т.д.). Використовуючи цей прийом при оздобденні квартири, великі поверхні (стіни і стелі) слід фарбувати в м'які, світлі тони, а для меблів і декоративних тканин можна вибрати більш насичений колір. Окремі предмети обстановки або оздоблення (вироби з
використовувати при створенні колірних гармоній. Якщо в інтер'єрі використовується різні відтінки одного кольору, наприклад блакитного, то в цьому випадку стіни можуть бути 

Немає коментарів:

Дописати коментар