Композиційні засоби виразності

Записати поняття: Статика, динаміка, симетрія, асиметрія, контраст, нюанс, рівновага, неврівноваженість, ритм, метр, модуль, домінанта, акцент, пропорції і масштаб. Дати оцінку їх використанню у дизайні інтер’єру. Ілюструвати композиційні засоби виразності за допомогою відповідних фото робіт.
Статика
Статика – організація площини, об’єму чи простору та інших засобів виразності, де відображено нерухомість, почуття спокою.
Статика передбачає відсутність діагональних ліній і криволінійних поверхонь. Така композиція в інтер'єрі будується на переважанні горизонтальних елементів (низьких шаф, важких глибоких диванів), надає стійкого вигляду. Статичні інтер'єри описують такими термінами як «стабільність» і «врівноваженість». Найчастіше йде мова про простір, оформлений у класичному стилі.
Динаміка
Динаміка – організація площини, об’єму чи простору та інших засобів виразності , де відображено цілеспрямований рух, емоційне чи фізичне напруження, силу.
Динаміка. Для вираження динаміки в інтер'єрі можна використовувати асиметричну розстановку меблів, елементи з чіткими геометричними формами, велика кількість вільного простору, діагональні напрямки розкладки паркету або плитки. Переважання вертикальних ліній створить враження легкості, спрямованості вгору.
Симетрія
Симетрія – рівномірна організація у будові засобів виразності, плями, площини, об’єму чи об’ємно-просторового середовища відносно однієї чи кількох осей.
Симетрія - це рівновіддалене розташування елементів щодо обраної осі. Симетрична композиція в інтер'єрі сприймається нашим оком як упорядкована і гармонійна. Екстравагантні кімнати з гострими кутами, похилими стінами і хвилеподібними поверхнями тиснуть на психіку - адже людина сама симетрична, а тому прагне до «дзеркальності».
Акцент
Асиметрія – порушення рівномірної організації засобів виразності відносно осі на площині, об’ємі чи у просторовому середовищі.
Асиметрія за своєю структурою протилежна симетрії, а значить викликає підсвідоме занепокоєння у будь-якої нормальної людини. Житловий інтер'єр - не місце для експериментів, тому дуже радимо сам простір планувати симетрично, а асиметричні композиції створювати вже за допомогою декору. Наприклад, можна пограти масштабами (протиставити великі і невеликі меблі), поєднувати темні поверхні зі світлими, а яскраві кольори з приглушеними. Якщо ви навмисно обрали асиметричну розстановку меблів для кімнати, не забудьте виділити центр композиції - це може бути камін, що привертає до себе увагу картина або група світильників.
Ритм
Ритм – це закономірна зміна, коливання або чергування у будові засобів виразності та у композиційній побудові, розташування їх.
Якщо симетрії властиво спокійна рівновага елементів, то ритм увазі рух, який може бути продовжено до безкінечності. Ритм задається багаторазовим повторенням: горизонтальний (карнизи, фризи, пояса) і вертикальний (колони, арки). У інтерєрному дизайні ритм можуть задавати кілька предметів меблів. Цікавий прийом композиції в інтер'єрі - «перебити» ритм. Поставте в ряд кілька однакових білих стільців, замінивши один з них кольоровим.
Метр – це одноманітний повтор у композиційній побудові чи у будові окремих засобів виразності.
 
Домінанта
Домінанта - композиційний засіб, якому підпорядковані інші елементи ком­позиції, у тому числі акцент. Для організаційної цілісної композиції домінуючих елементів виокремлюють мінімум (один, два), а акцентів може бути кілька. Домінанти можна досягти величиною, кольором, тоном, фактурою, матеріалом чи характером лінії, плями, об'єму, що активно виділяється серед менш помітних. Домінуючий елемент можна підкреслити композиційним розташуванням. Важли­во, щоб домінуючий елемент композиції був головним за змістом і в емоційному сприйнятті
Домінанта є візуальним центром композиції, саме вона першою притягує погляд, і тільки потім людина починає розглядати інші предмети. Домінату може бути колірна або масштабна. І в тому і в іншому випадку домінуючий предмет «підпорядковує» собі інші. Домінанта повинна бути пов'язана з іншими елементами композиції в інтер'єрі (інакше образ «розвалиться»). Тому обрану колірну домінанту, наприклад, рекомендують підтримувати відтінками в аксесуарах або текстилі.
Контраст
Контраст – організація засобів виразності за ріко відмінними або протилежними характерними ознаками.
Термін «контраст» в перекладі з французької означає «протилежність». А це означає, що, об'єднавши протилежності в одну загальну систему, ви зробите свій інтер'єр унікальним і головне, гармонійним. З допомогою контрасту ви завжди знайдете і виберіть «родзинку» в приміщенні, яка зробить інтер'єр живим і цікавим. Пам'ятаєте, тут головне - почуття міри. Адже контраст повинен тільки підкреслювати деталі, а не створювати відчуття дискомфорту!
Ілюзія контрасту полягає в тому, що вплив на наше сприйняття предмета надає навколишній фон, тобто оцінка яскравості і розміру спостережуваного об'єкта буде здійснюватися виходячи з того, що оточує цей предмет. Якщо грамотно використовувати цей принцип, можна досягти приголомшливих результатів.
Види контрасту:
·         контраст симетрії та асиметрії
·         колірний контраст (додаткові кольори)
·         контраст величин (протиставлення розмірів)
·         тональний контраст (протиставлення світлого і темного)
·         контраст яскравості і блідості
·         світлотіньовий контраст
·         контраст ритму
·         контраст фактур і матеріалів
·         контраст статики і динаміки
При нюансному кольоровому  вирішенні в приміщенні переважають м'які, близькі по тону кольору. Причому, більш світлий колір рекомендується для великих площин, на яких виділяються темні предмети меблювання і оздоблення.
Акцент
Акцент - засіб для створення композиційної впорядкованості та розкриття змісту за допомогою зосередження уваги, зупинки, вирізнення з-поміж оточення. Це засіб регулювання емоційного сприйняття. Акцентом з другорядного вирізня­ється більш суттєве та емоційне, важливе.
Відомо, що навіть невелике вкраплення яскравого кольору здатне пожвавити картину, зробивши загальний вигляд цікавішим, ефектнішим. Колірними акцентами в інтер'єрі називають предмети, що мають колір, відмінний від основних кольорів, що переважають у приміщенні.
Якщо хочеться ввести яскраві акценти, потрібно вибирати не інший відтінок, а інший колір.
Дуже часто в дизайні інтер'єру використовують різні кольорові акценти, причому в ролі таких акцентів може виступати практично будь-який елемент кімнати або предмет обстановки.
Головне завдання будь-якого акценту в інтер'єрі - це привернення уваги, а також урівноваження всієї композиції, а непряме його завдання може бути навпаки - відволікання уваги від непотрібного предмета обстановки.

Рівновага
Рівновага - рівномірно збалансована організація засобів виразності. Рівномір­но збалансоване розміщення засобів виразності можливе навколо осей чи однієї осі, а також навколо композиційного центру.
Всі предмети в інтер'єрі повинні бути добре збалансовані (врівноважені) і якось по-особливому розміщені по всьому простору будинку (квартири).
Неврівноваженість - порушення рівномірно збалансованої організації ліній, плям, об'ємів, об'ємно-просторового середовища. Це зміщене сприйняття композиції відносно умовного центру чи осі.
Пропорції, масштаб – це закономірне співвідношення величин або кількісна міра чого-небудь.
Правильне співвідношення масштабів і пропорцій - це, можливо, одне з головних завдань, яке стоїть перед дизайнером інтер'єрів.
Від правильного співвідношення масштабів і пропорцій залежить візуальне сприйняття інтер'єру і те, наскільки комфортно ви будете себе в ньому почувати. Вибираючи меблі, світильники і предмети декору, обов'язково потрібно враховувати їх розміри, дотримуючись принципу пропорційності. Цей принцип означає гармонійне співвідношення всіх елементів один з одним. Предмети повинні бути пропорційні не тільки за розмірами, але і за кольором, висотою і формою.
Щоб створити гармонійний і красивий інтер'єр, використовуйте декілька простих правил.
1. Купуйте меблі, співмірні вашій кімнаті. У велике приміщення можна поставити масивні меблі, великі світильники та елементи декору. Маленькі речі будуть «губитися» у великих об ємахі виглядати играшково. І навпаки, для маленького інтер'єру підбирайте компактні, витончені предмети, які не будуть візуально захаращувати кімнату.
3. Пропорційність висот. Купуючи меблі, звертайте увагу на їх висоту. Якщо у вас низькі стелі, краще підібрати невисокі меблі, і навпаки.
4. Пропорційність форм. Добре, якщо форми предметів в інтер'єрі будуть теж співвідноситися один з одним. Наприклад, знайдіть пропорційні співвідношення між прямокутними диванами, столиками, рамками на стінах і прорізами дверей таким чином, щоб всі ці елементи складалися в єдину ритмічну композицію.
5. Не бійтеся залишати порожнього простору. Не намагайтесь заповнити кожен метр в приміщенні. Порожній простір необхідний, щоб дати можливість відпочити погляду. Вони теж є елементом дизайну і повинні бути співмасштабними предметам. Так, навколо великих меблів або картин потрібно залишати більше вільного простору, ніж навколо маленьких. Ви можете підкреслити значимість будь-якого предмета, залишивши навколо багато пустоти. Перевантажені кімнати створюють відчуття тісноти, і в них некомфортно перебувати.

6. Кількість кольорів та візерунків теж повинна бути пропорційна до приміщення.  Для маленьких кімнат краще підібрати монохромну колірну гамму, вибравши один яскравий колір як акцент. У великих інтер'єрах кольорова палітра може бути різноманітнішою і насиченішою. Тут яскраві кольори можна використовувати на досить великих поверхнях. А великі візерунки будуть виглядати тут більш органічно, ніж дрібні.

Немає коментарів:

Дописати коментар