Наші дослідження

  • Визначити і обговорити роль та значення композиції у професійній діяльності дизайнера інтер’єру.
У кожної людини постійно з'являється бажання провести час в затишку, в атмосфері краси. Людина вже давно перестала сприймати внутрішній простір будь-якої споруди тільки як місце для проживання, навчання чи праці. Сучасний інтер’єр приміщення повинен не тільки відповідати своїм функціям, а й естетично виглядати, викликати позитивну реакцію користувача. Естетика приміщення – це почуттєве сприйняття образу, яке формується тільки за умови гармонізації в ньому матеріалів, кольорів, форм, ритму та пропорцій. Естетичність інтер’єру приміщень також залежить від їх призначення й обраного стилю. Відповідно до стилю добираються декор і аксесуари. При цьому слід не забувати, що перенасиченість предметного середовища елементами декору може привести до ефекту, протилежного естетичності.

Хороший фотограф повинен знати, як правильно побудувати кадр. Те ж з інтер'єром: мало знайти шпалери і паркет, купити меблі та світильники - потрібно щось більше, щоб не перетворити кімнату у філію меблевого магазину.

Для того, щоб робота набула необхідної виразності і впливала на людей певним чином, необхідно подати всі ці засоби єдиним акордом, створити композицію.

Композиція - це зв'язок різних частин в єдине ціле відповідно до якої-небудь ідеї, які складають разом певну форму.

Завдання композиції полягає в тому, щоб об'єднати різні елементи інтер'єру в одному гармонійному дизайні. Приміщення необхідно розпланувати, виділити головні зони, намітити акценти, а кожен аксесуар або предмет меблів повинен обов'язково знаходити так звану «підтримку» - інший предмет такого ж кольору або з таким же візерунком, або предмет інтер'єру, оформлений в тому ж стилі.

Лише доримуючись законів композиції та використовуючи її формуючі елементи, можна створити справді цілісний, гармонійний інтер'єр, який буде дарувати тепло і затишок власнику та відвідувачам.
  • Перерахувати і описати види композиції. Виділити види композиції, які найбільше застосовуються у дизайні інтер’єру.
За результатами створити таблицю.

  • Описати засоби візуалізації композиції(Крапка, лінія, пляма, площина, об'єм, тон, колір, світлотінь, освітлення, матеріал, фактура, текстура). Проаналізувати, яких властивостей кожен з них надає інтер’єру. Зібрати зразки робіт дизайну інтер’єру, які унаочнюють застосування того чи іншого засобу візуалізації.
За результатами створити карту знань

  • Переглянувши відео-сюжет, проаналізуйте відповідність сучасних тенденцій дизайну інтер’єру принципам композиції та колористики.
З огляду на це відео, дуже важливу роль в інтер'єрі посідають текстура і фактура. В даному сюжеті особлива увага зверталась на текстуру і фактуру м'яких меблів та килимів. Щодо кольорової гами м'яких меблів - актуальними є темні, холодні кольори, і це не дивно, адже вони дарують відчуття спокою і атмосферу роскоші, таємничості.
В сучасному інтер'єрі можна зустріти статичні композиції з чіткими лініями, балансом простору.
Дизайнери дотримуться закону цілісності, створюючи комбінації з різних матеріалів.
Вибір освітлення варіюється в залежності від ефекту, який планується досягти.
Кольорова гама і поєднання фактур також є гармонійними.

Немає коментарів:

Дописати коментар